Синдикатите у нас с няколко варианта как да се намали стресът при учителите. Първо към статистиката - българският преподавател е двойно по-натоварен от европейските си колеги с натрупано "професионално прегаряне", което е 60% при средни 35% за ЕС, изчисляват от синдикат "Образование".

Подчертават и тежестта на административната дейност. Затова предлагат при отработване на четири години, педагозите да ползват една година за квалификация и рехабилитация, без да работят с ученици.

Те предлагат и да се намалят нормативите на учителите след 50-годишна възраст.

Елена Коларова преподава по музика повече от 28 години.

"Действително учителите са много претоварени и след определена възраст има определена степен на амортизация и изморяване", казва тя.

И директори, и синдикати обаче са съгласни, че най-големият проблем не е прегарянето, а административната тежест. В същото време се разминават в мнението си дали е възможно четири години да се преподава и след това една година учителят да се дистанцира от учениците.

"Разбира се, той ще взема заплата в тази една година, тя ще му се счита за трудов стаж", заявява Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

"Това е нереалистично от гледна точка на финансиране. Няма достатъчно педагогически специалисти, които могат да работят в системата на средното образование", казва директорът на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ в София Величка Таседжикова.

Предложението часовете на учителите над 50-годишна възраст да намаляват с всяка изминала година също ги раздели.

"Ако на 50 години имат 18 часа седмично, на 51г. - 17 часа и така да се намалява нормативът, докато стане 12 часа -  по този начин учителят ще се съхрани", смята Юлиян Петров.

"Всъщност, в момента образователната система се крепи на тези хора", казва Величка Таседжикова.

В отговор до bTV от образователното министерство посочват, че повече от 48% от педагозите са над 50-годишна възраст. Подчертават и удължаването на платения годишен отпуск.

"Този размер е завишен на 56 работни дни годишно или при 250 работни дни в една година 22% от работното им време е предвидено за платен отпуск. За сравнение, за повечето работещи в други отрасли и дейности минималният размер на годишният размер на отпуска е 20 дни", допълват от МОН.

Ако все пак властта хареса предложенията на синдикатите и въведе повече почивни дни, Елена е решила: "Със сигурност не бих търсила начин да си стоя вкъщи - или ще изкарвам допълнителна квалификация, или ще намеря начин да се развия в професионален план, или ще си почина."