Синдикатите излизат на протест за по-високи заплати и срещу искането на работодателите да отпадне "добавката за клас прослужено време". Това решиха стачните комитети на КНСБ и на „Подкрепа”.

Денят, в който хората ще излязат на улуцата, предстои да се уточни.

Въпреки ръста на заплатите у нас, България продължава да е на дъното на Балканите, сочат изчисления на КНСБ.

Класация на средните работни заплати ни поставя на предпоследно място. След нас е само Албания. През 2014 г. резултатите ни са били по-лоши. Тогава Сърбия е била с по-висока от нашата заплата, до 2017 г. обаче сме наваксали и сега размерът е един и същ – 530 евро.

Информационните технологии са на първо място по размер на средната заплата – 3037 лв. Ресторантьорство, охранителна, социална дейност  са на дъното.

Очакванията са възнаграждението да продължи да расте, но синдикатите уточняват, че 70% от българите получават по-малко от средната сума.

Правителството обеща от догодина минималната заплата да стане 510 лв., а  бюджетните да се увеличат средно с 10 на сто.

Социалната служба в Кюстендил е в стара и неремонтирана сграда, често недостъпна за хората с увреждания.

Вътре не е по-различно – стари мебели, теч на вода и паднала мазилка. От 20 години Силва Младенова е социален работник. С колегите й настояват за по-добри условия и  по-добро заплащане. Сега, въпреки че са висшисти, средно получават около 600 лв. Според Силва Младенова 800 лв. средна заплата би било нормално към момента.

Плановете на кабинета са да отдели 700 милиона лева повече за догодина за заплатите в бюджетния сектор. Средното им увеличение ще е с 10 на сто.

"Исканията са за повече и очакванията са за повече", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Ще има и за хляб, и за пътища и за зрелища", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Той уточни, че се шегува с думата "зрелища", имайки предвид, че държавата финансира обществените медии. Не на шега синдикатите стягат протест, денят все още не е ясен.

Недоволството ще бъде насочено и срещу работодатели от частния сектор.

"Заканите на синдикатите изглеждат напълно неадекватни, защото сме свидетели на един изпреварващ ръст на възнагражденията – той изпреварва в пъти ръста в икономиката и в производителността на труда", заяви Васил Велев от АИКБ.

Недоволството срещу работодателите е най-вече заради предложението им да отпадне добавката за "клас прослужено време", което предстои да се разгледа от Тристранката.