20% увеличение на парите за младите кадри във висшето образование поискаха синдикатите. Сега заплатата на един асистент е около 600 лева.

По данни на браншовия синдикат най-много пари получават преподавателите в Икономическия университет във Варн. Там средната работна заплата е малко над 2000 лева.

Най-високи са заплатите в медицинските университети в София, Пловдив и Варна. В другата крайност са предимно университети от столицата.   

Само 860 лева месечно получават преподавателите в Минно-геоложкия университет в София.  Под 1000 лева е заплатата и в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е на едно от последните места по заплащане – преподавателите получават средно по 966 лв. месечно. „Моето мнение е, че това не е нормална заплата, още повече че ние живеем в София и работим, а София е от скъпите градове”, коментира Асен Георгиев, преподавател в УАСГ.

С най-добра заплата пък могат да се похвалят в Икономическия университет във Варна. Доц. д-р Мария Станимирова работи там вече 14 години и е доволна. 

„Ако това не беше така, университетът нямаше да успява да задържа млади и мотивирани преподаватели”, смята тя.

Според синдикатите най-ощетени са асистентите и докторите. „Много е жалко, защото някои хора, които нямат образование като цяло, дори само с основно, получават много повече пари”, заяви Момчил Петков, асистент в Техническия университет в София.  

„Аналогичен е случаят и с докторските – в едно висше училище те са 180 лв, в други – 550 лв. Нима докторът в СУ е по-малко доктор от доктор във друго висше училище?”, пита доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука”.  

„Много ми се иска висшите училища да инвестират в млади преподаватели, да имат политики по отношения на тях”, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

А първата стъпка към промяната е искане за 20% увеличение на парите за младите кадри.