Синдикатите поискаха от новия просветен министър повече пари за образование и наука с аргумента, че българските професори са с най-ниски заплати в Европейския съюз, а българските студенти - с най- малка издръжка.

За обучението на един студент в България държавата дава средно 800 евро, а в ЕС тази сума е 9000 евро. Само машините, на които се обучават студентите в Техническия университет, пък струват 3 млн. лв.

„Ние успяваме до момента да ги натоварим по такъв начин, че те да бъдат ефективни и полезни и за изследванията, и за процеса на обучение. Нашите студенти излизат оттук подготвени за най-модерните технологии,” коментира пред bTV деканът на Машинно-технологичен факултет на ТУ-София проф. д-р инж. Георги Тодоров.

Синдикатите искат държавата да увеличи парите за висше образование по математика, природни науки и инженерство.

„Всичко, което е възможно да направя през тези няколко месеца като министър, няма да пожаля сили и енергия да го направя. Това, за което моля всички вас, е да проявите малко повече търпение,” заяви служебният просветен министър проф. Николай Милошев.

Инж. Тодоров демонтрира как работи специална ютия, която комбинира процесите на сушене и гладене, като пести простирането. Обучението на студентите, изобретили ютията-сешоар, се финансира от държавата въз основа на базов норматив от 693 лв. За сравнение за обучението на учениците в средното образование държавата плаща два пъти повече – 1300 лв.