Полицаите отново готвят национални протести. Това стана ясно днес, след като поредният опит за преговори между синдикати от МВР и ръководството на министерството, завърши без успех.

Синдикалистите настояваха за увеличение на заплатите , но не успяха да постигнат консенсус с ръководството. Увеличението от 15%, което поискаха, ще струва на ведомството близо 140 млн. лева, казаха финансови експерти от МВР.

Друг въпрос, по който не се споразумяха двете страни беше заплащането на нощния труд на полицаите. В момента то е 25 стотинки на час, което при поемане на максимален брой нощни смени прави 16 лева месечно.

Заместник-министъра на МВР Стефан Балбанов заяви, че е съгласен с исканията на служителите на реда, но бюджетът на държавата не позволява отделянето на такава голяма сума за увеличение на заплатите.

„Тепърва ще се внасят исканията в парламента и ще бъдат преглеждани от комисии. Всички служители в България искат да им бъдат вдигнати заплатите”,  коментира Балабанов.

Синдикалистите поставиха изискване и за увеличение на заплатата със задна дата 1 януари 2017. От ведомството обаче бяха категорични, че това е невъзможно при действащия в момента закон.

Синдикатите от МВР контрираха с друга заплаха – протести по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018.

„От 5 януари нататък нашите протести ще станат ежедневни. Всеки божи ден ”, беше категоричен председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Следващият национален протест на служителите на МВР e още в четвъртък и ще се проведе едновременно в София и Варна.