Синдикати и бизнес в спор заради идеята да отпадне процента за прослужено време. От профсъюзите определят предложението като опасно и допускат възможността да има протести.

Бизнесът е категоричен – добавката трябва да се зачеркне.

Спорът да го има или не процента за прослужено време възниква покрай разговорите за нов механизъм за определяне на минималната заплата.

От КНСБ настояват, че на фона на ниските доходи класът за време трябва да се запази.

Сметките на синдикатите показват, че средната заплата у нас е с 37% по ниска от тази в Румъния, с 30% по-ниска от средните доходи в Сърбия, а македонец взима средно с 16 на сто повече. Под били само в Албания.

Снимка: btvnovinite.bg

От бизнеса бяха категорични, че тези данни не са съвсем точни.

В шивашкия бранш разликите се оказват още по-големи. На север шивачка получава 40% повече – или срещу 500 лева у нас – 700 в Румъния.

Ръководството в един от шивашките цехове в Благоевградско отхвърля всякаква възможност за вдигане на заплати. Казват, че не биха могли да издържат и ще трябва да затворят. Оплакват се, че през годините е скочила цената на тока и им вдигнали наема, а цената на дрехите останала една и съща.

Работниците обаче са категорични – заплатите трябва да се вдигнат, при това значително, и сравняват, че, ако отидат да работят в Гърция без договор, ще вземат 500 евро.

За синдикатите сравнението на заплащането в шивашкия бранш между България и Румъния е показателно.

„И двете държави, и двете фирми работят за същите брандове. Как тогава там са се договорили да получават по-високи заплати, отколкото нашите? Значи излиза, че може”, коментира Пламен Димитров.

„Ако държавната ви политика е абсурдна в областта на енергетиката, то очевидно вие ще бъдете поставени при други условия на заплащане на труда, ще трябва да платите за тока и после на работниците”, заяви Димитър Ранков от Българската стопанска камара.

КНСБ сметна, че за 17 години над 900 000 българи са напуснали страната, като за заплата от 1000 евро те ще се върнат. БСК контрира – половината отишли в чужбина не заради размера на заплатата си, а защото въобще не са имали работа.