Първи чартър с близо 190 туристи от Нидерландия и Белгия кацна на летището в Бургас. Полетът, който е и единствен за днес, дава символичен старт на сезона по морето.

В групата по посрещането беше и министърът на туризма Николина Ангелкова. Първите туристи бяха посрещнати като ВИП гости с подаръци и рози. Те ще почиват в "Слънчев бряг" и околните курорти.

Обикновено холандци и белгийци са малка част от всички туристи по Черноморието. Сега обаче бранша ще разчита и на тях.

"Полетите ще се осъществяват 4 пъти седмично. Надяваме се и с гласуваната субсидия от 35 евро да разширим полетната програма и със спазване на мерките да успеем да реализираме, макар и труден, летен сезон", коментира Ангелкова.

Туристите смятат, че всичко ще бъде наред и са щастливи, че са в България на почивка. Пътниците от Нидерландия и Белгия, повечето семейства с деца, бяха посрещнати като ВИП гости – с български сувенир и роза. С измерване на температурата и дезинфекция посрещнаха туристите в хотела в "Слънчев бряг". Повечето от летовниците останаха с маски и във фоайето.  

За неделя е планиран още един полет от Латвия. Все още не е ясно дали той ще се осъществи, тъй като в страната има задължителна карантина за пристигащите.

Как ще процедират големите туристически пазари като Германия, Великобритания и Русия - все още е под въпрос.