Британският вариант на коронавируса вече циркулира у нас. Оказва се, че заразените с него по-рядко губят вкус и обоняние, отколкото инфектираните със стария вид на COVID-19.

Това сочат резултатите от проучване на Националната статистическа служба на Великобритания, в което са се включили общо 6000 инфектирани.

Снимка: bTV
При британския вариант няма нови непознати симптоми, но пациентите по-често се оплакват от главоболие, мускулни болки, възпалено гърло, слабост и кашлица

Най-често британският вариант се проявява с кашлицата, от която се оплакват 35%. Следва умора и слабост и главоболие.

При другия вариант – най-често срещаните симптоми са главоболие при 30% от участниците, следват силна умора и кашлица.

Снимка: bTV

От загуба на вкус и обоняние се оплакват 15% от инфектираните с британския щам срещу 18% от заразените със стария вариант на коронавируса.

Снимка: bTV

Почти месец след началото на третия локдаун във Великобрания недостиг на легла в болниците все още има, разказва българинът д-р Цанко Стефанов, който е спешен лекар там.

Снимка: bTV
„Има линейки, които буквално казано чакат. Не си спомням дали досега сме имали чак такъв вид изчакване за хоспитализация. Но не връщаме пациенти“, казва д-р Цанко Стефанов.

Самият той не знае пациентът с COVID-19 с кой щам е заразен.

Снимка: bTV
„В последните няколко месеца забелязах, че хората все по-малко идват със симптоми на болно гърло, а със задух и трудна за овладяване кашлица. Лечението си върви и хората, слава богу, се оправят“, обясни проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" към НЦЗПБ.

Няма данни за по-тежко протичане при новите варианти, смятат наши вирусолози.

„Може да се допусне, че е възможно възпалителният процес да се развие по-бързо и това да доведе до бързо прогресиране“, заяви проф. Корсун.

Снимка: bTV

Тя казва, че от установените досега 33 случая на британски вирус, само един е пътувал до Острова.

„Това означава, че британският вариант вече циркулира, доказан е в различни краища на страната и може да се очаква през следващите седмици да се разпространи“, казва проф. Корсун.

У нас засега не са установени пациенти, заразени с вариантите от Бразилия и Южна Африка.