Симеон Сакскобургготски няма претенции за обезщетения за неизползването на имотите му по време на комунистическия режим, защото е наясно, че те ще бъдат „платени от българския народ“, който „няма никаква вина“ за случилото се.

Това се казва в официално „съобщение от секретариата на Н.В. Цар Симеон II“, публикувано на официалния сайт на бившия български премиер този понеделник по повод „злонамерени и стари слухове, че сега Царското семейство ще заведе дела за обезщетения, затова, че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти“ след решението на САС.

Изявлението е разпространено след решението на Софийския апелативен съд от 27 юли, според което българската държава няма никакви основания да претендира за собственост на резиденция „Врана“ и парка около нея. Това решение отмени по-рания акт на СГС, който определи като собственик на имота МРРБ.

„Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи. Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение“, се казва в съобщението.

От „секретариата на Н.В. Цар Симеон II“ отбелязват, че откакто дворецът е върнат на семейство Сакскобургготски през 1998 г., сградата се реставрира „с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници“, а целта е „да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен“.