Трети министър от първия кабинет на Борисов получи обвинение. Софийската градска прокуратура обвини бившият министър на финансите Симеон Дянков за престъпление по служба за приватизацията. Дянков е и третият обвиняем по делото за продажбата на ЕВН.

 По същото дело вече е обвинен кандидатът на Реформаторите на за президент Трайчо Трайков.

Обвинението на Симеон Дянков е написано, но не може да му бъде връчено, защото държавното обвинение не установява контакт с него. Според обвинителният акт, средствата от приватизацията на ЕВН е трябвало да отидат в Сребърния фонд, но са попаднали в бюджета по разпореждане на Симеон Дянков.

Минала седмица обвиняем по делото стана и Трайчо Трайков. Според обвинението, той е продал на по-ниска цена остатъчния дял от ЕВН. Неговият наследник Делян Добрев взе обвинението си по АЕЦ Белене още ноември. 

Снимка: bTV

88 тома е делото за продажбата на занижени цени на държавния пакет акции в ЕВН през 2011 г.  55-ма са свидетелите на обвинението, има и доста експертизи, според които е опорочена схемата на приватизация.

Разследването твърди, че преди 6 години акция от ЕВН струва около 2800 лева. Но, от ангажираният от държавата посредник „Булброкърс”, делът на държавата в енергото е оценен на 1632 лева за акция -  или с около 1200 лева по-малко. Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев е обвинен по делото още през май миналата година. 

Според прокуратурата, бившият енергиен министър Трайчо Трайков с действията си като принципал е ощетил държавата с над 20 млн.лв.  

Според Трайков обаче, това обвинение е политическа поръчка. По думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова не се прави „лов на вещици”, "вършим си работата, събираме доказателства и ще предадем лицата на съд."

Парите от акциите е трябвало да отидат във фонда за пенсии, но са усвоени от държавния бюджет, с което бившият финансов министър Симеон Дянков също е нарушил законодателството на страната, твърдят прокурорите.

От прокуратурата казаха, че Обвинения към служители от Агенцията за приватизация няма да има, защото са дали писмени показания, че са действали по указания на Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

В изявление до медиите Симеон Дянков обясни, че всичките му действия като министър са били съобразени със закона и в защита на държавния интерес. Дянков каза още, че ще съдейства за установяване на истината. Днес той се е свързал с обвинението и ще бъде уговорен ден и час, за да му се връчи обвинението.

От „Блубокърс” също обясниха, че обвиненията са „абсурдни и безпочвени.”