Десетки хиляди мълнии са регистрирани над България в последните дни, съобщават за bTV от Националния институт по метеорология и хидрология. Само за последните два дни те са над 40 хил.

Вчера са регистрирани повече от 15 хил. мълнии над страната. В сутрешните часове те са били в южната част на страната, след което преминават към цялата страна.

Най-интензивна е гръмотевичната дейност в следобедните часове. Експертите допълват, че през месец юни падат около 1/3 от всички мълнии за годината.

Вчера мълния удари къща в Казанлък. Разчистването на това, което е останало от покрива продължи през целия ден. Конструкцията беше опожарена. Нито тази, нито съседните сгради имат мълниезащита.

Снимка: btvnovinite.bg

Къщата става опасна и негодна за живеене. Сградата няма гръмоотвод. Въпреки че е най-ниската в квартала, една след друга я удрят две мълнии.

Месец юни е най-натоварен за екипите, които монтират мълниезащитни системи. Тя е от три части. На земята предпазва в радиус над 100 метра.

Снимка: btvnovinite.bg


Цените за подобни системи варират от 800 лв. до 2000 лв. Друг популярен метод е мрежата. Те предпазват хората и къщите ни от пожар, но не и електрическите уреди от повреди.

Колата е най-сигурното място при гръмотевици, защото гумите са силен изолатор. А за тези, които са на открито – експертите съветват да съберат крайниците до тялото си, да не размахват ръце и ако е възможно да приклекнат.

Снимка: btvnovinite.bg

Не трябва да се застава под дърво. Трябва да се избягват места, където протича електрически ток като стълбове и контактна мрежа на тролейбуси и трамваи.