Силна буря с градушка премина над много места в страната тази вечер. Ледените топчета бяха с големина от лешник до яйце. Стихията причини сериозни щети в някои райони - паднали дървета, закъсали автомобили, отнесен покрив, наводнени улици, унищожени градини и места без ток.

В Правец градушката е била с големината на яйце и се е изсипвала в продължение на 20 минути. 

Снимка: Теодора Банова

Стихията е унищожила дървета и овощни градини, сигнализират зрители на bTV.

„Счупи колите и беше способна да остави човек или животно на място след удар. Докога няма да се предприемат мерки и да се улавят и разбиват градушките“, пише Теодора Банова, която ни изпрати снимки на ледените късове.

В старопрестолния град Велико Търново стихията отнесе част от покрив на училище, събори дървета и потроши коли. Кметът на Велико Търново свика извънредно кризисния щаб.

Бурята започна малко преди 19:00 часа тази вечер и продължи близо 20 минути. По първоначална информация има над 30 паднали дървета.

Снимка: bTV

Затворени са улици, има щети по много коли. За щастие няма пострадали хора, но част от покрива на училище „Вела Благоева“ във Велико Търново е отнесен.

„Централният корпус на училището ни, покривът, той е ламаринен, е обърнат. Както виждате улуците ги няма, покривът е отгоре. В момента екипи на училището обезопасяват двора с ленти. Утре в момента обявяваме неучебен ден“, каза Ангел Янчев – директор на СУ „Вела Благоева“.

На места градушката беше по-малка, но пък интензивна. Ледените топчета с големината на лешник падаха в продължение на 10 минути.

На кадри се вижда как някои автомобили изчакват градушката да премине, а други продължават да се движат.

Снимка: bTV

В някои райони на Велико Търново и селата около него се изсипаха и по-големи ледени топчета - колкото орех. 

Снимка: Facebook/Лилия Йорданова

Във Великотърновско има села без ток и стотици декари унищожена земеделска продукция.

Зрители ни писаха и за градушка в Шумен. На кадри се вижда как ледени топчета и дъжд падат над града.

Снимка: Калина Русева

Градушката в Шумен е била с големината на орех в комбинация с проливен дъжд, сгинализират жители на града. Бедствието е започнало около 19:30 ч. и е продължило половин час. 

Снимка: Екатерина Недева

Бурята предизвика затруднения в движението из целия град. Интензивният дъжд е превърнал някои улици в Шумен в реки, а много градини са пострадали от ледените топчета на градушката. 

Снимка: Красимир Кънчев

Екипи на местната пожарна отработват около 20 сигнала за наводнени помещения, улици и паднали дървета. Има и закъсали автомобили. Няма данни за бедстващи хора.

Снимка: Красимир Кънчев

Автомобил пропадна в изкоп на проект за подмяна на водопровод, а такси бе залято от придошла вода под един от мостовете в Шумен. За щастие трите пътнички и шофьорката успяха да се измъкнат невредими. 

Снимка: Красимир Кънчев

Според метеоролозите падналото количество на дъжд е 14 литра на квадратен метър.