Силният вятър нанесе щети в цялата страна, а в някои области той беше придружен с обилен снеговалеж, което допълнително влоши обстановката. На места има снегонавявания и са се образували преспи.

Снимка: bTV

Тази сутрин в Смолян беше обявено бедствено положение.

В региона духа бурен вятър, в резултат на което има изкоренени и паднали дървета, затворени пътища и прекъснато електрозахранване. Без ток са 70% от населените места в общината, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров.

Снимка: Евелина Атанасова

Вятърът отнесе част от покрива на филиала на Пловдивския университет в града, както и целия покрив на триетажна къща в квартал „Райково“. Инцидентът стана около 6 ч. тази сутрин. Няма пострадали хора.

Мобилизирани са доброволци и служители на горските стопанства, които ще се включат в отстраняването на падналите дървета, но заради силните пориви на вятъра работата на терен все още не може да започне.

Бедствено е обявено и в Карлово. Ураганният вятър е прекъснал електрозахранването на места и е нанесъл множество материални щети на територията на общината – разрушени са покривни конструкции, нанесени са щети на автомобили, изкоренени са дървета, се казва в съобщението на кмета Емил Кабаинванов.

Най-тежки са пораженията в болницата, където е паднал покривът на цялата северна част. Има ударени автомобили, а алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите.

Снимка: Емил Кацаров

Покривът на училище „Христо Проданов“ и здравната служба в село Васил Левски също са били отнесени, каза зам.-кметът Стойо Карагенски.

Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Няма подадени сигнали за пострадали, добави още зам.-кметът.

Ураганният вятър обърна камион на пътя Карлово – Левски, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Снимка: Емил Кацаров

Силният вятър и продължаващият снеговалеж оставиха 90 села в Добричко без електрозахранване. Заради липсата на ток в част от помпените станции водоснабдяването в областта също е нарушено.

Аварирали тирове затвориха пътя Добрич – Варна до 15 ч.

Зрители сигнализираха, че в района на Добрич сутринта е имало снежна буря и по пътя за Варна са станали няколко катастрофи, вкл. на два камиона.

Множество от автомобили са заклещени на пътя до разклона за село Любен Каравелово заради снегонаваляне и силен вятър, но най-вече заради липсата на снегопочистване, сигнализира потребител в платформата „Аз, репортерът“ и ни изпрати това видео:

Вече трети час изчакваме почистване и помощ в бурята, пише той.

Снимка: bTV

„В момента на територията на област Добрич работят 32 снегорина, като снегопочистването се извършва, без да се спира“, увери по-рано днес областният управител Красимир Кирилов.

Снимка: bTV

Временно е ограничено и движението по път II-29 Добрич – Генерал Тошево поради силен снеговалеж и изтегляне на аварирал автобус, както и по път III-2902 Кичево – Аксаковска панорама, отново поради снеговалеж и силен вятър.

В Клисура също няма ток и училища и детски градини за затворени.

Бурният вятър събори указателни табели и дървета във Враца, а хората едва се задържаха по тротоарите.

Снимка: bTV

Най-силен вятър е регистриран между 1:30 и 2 ч. през нощта – около 86 км/ч. В момента времето е слънчево и температурите са положителни, но заради вятъра се усеща като много по-студено – около минус 10.

В Мездра заради силните пориви мнозина са изкарали безсънна нощ. 

Щети бяха нанесени на училище в града – изкъртени медни ламарини, районът е обезопасен с лента, издадена е забрана учениците да излизат в двора.

Временно беше спряно движението на тежкотоварни камиони с обща маса над 12 т в Прохода на Републиката. Причината бяха снегонавяванията.

Снимка: bTV

По обяд пътното платно беше почистено, поривите на вятъра бяха частични, но доста силни – близо 80 км/ч., а температурата на въздуха беше минус 2 градуса. Проблем обаче са заснежените указателни и пътни знаци.

Проходът Шипка остава отворен за движение на леки автомобили.

Пътищата в областите Габрово и Велико Търново са проходими при зимни условия.

Силният вятър в София събори ограда около изкоп. Сигналът ни беше изпратен от потребител в рубриката „Аз, репортерът“.

Силен пулсиращ вятър със скорост над 140 км в час стана причина за паднали дървета и скъсани електропроводи в Сливенско. От снощи дежурните в общината са приели десетки сигнали. Има паднали керемиди и част от покриви, експерти оглеждат пораженията на място.

От ЕНЕРГО-ПРО отчетоха, че към 11 ч. без ток са били 141 населени места в Североизточна България.

Причината е силният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг. Най-тежка е ситуацията в областите Добрич и Габрово, където без електрозахранване са съответно 95 и 28 места, се казва в съобщението. Всички аварийни екипи на „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи“ в засегнатите области са мобилизирани за отстраняване на възникналите повреди. В много райони работата на специалистите е затруднена от метеорологичната обстановка, която на места се усложнява.

От „Електроразпределение Юг“ също обявиха, че силен вятър и множество паднали дървета по електропроводи са причина за прекъсвания в електрозахранването в някои райони. Основно засегнати са села в общините Смолян, Баните и Ардино, в планинските части на Област Пловдив (районите около Клисура и Първомай), в района на Община Твърдица. Общо 76 екипа на дружеството са ангажирани с възстановителните дейности, които включват и физически обход в труднодостъпни райони, се казва в текста.

Близо 500 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа, съобщиха от АПИ. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия.

Настилките се обработват непрекъснато, но заради ниските температури и силния вятър е възможно да има хлъзгавост и снегонавявания на платното. Шофьорите трябва да карат внимателно и да тръгват на път само с подходящи гуми.

Снеговалеж и силен вятър има в момента в областите Варна, Добрич, Търговище, Габрово, Кюстендил и Пазарджик.

Поради това е ограничено движението по път III-2902 Кичево – Аксаковска панорама, както и по път I-5 Казанлък – Шипка, като трафикът е насочен по обходен маршрут: път I-6 Казанлък – Дунавци – път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка.

Път II-29 Варна – Добрич беше затворен до 15 ч., но вече е отворен.

Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък – Габрово. За товарни автомобили над 12 т е ограничено преминаването по път III-358 Шипково – Рибарица.

Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.

Целогодишно забранено за МПС над 3,5 т е преминаването през проходите Дюлински и Пампорово, а на товарни автомобили над 10 т – през Вратник и Твърдишки.

Забранено за МПС над 12 т е преминаването през проходите Петрохан, Котленски и Шипка.

Очаква се валежите скоро да спрат, но вятърът ще започне да отслабва едва в края на деня.