Членове на избирателни комисии гласуват вместо възрастните хора - за това сигнализират от района на Кърджали, а в Плевен се стигна до скандал заради подмяна на вот. Скандалът избухва около обяд в 49-а секция на плевенското училище „Пейо Яворов“. Жената твърди, че човек от комисията е гласувал вместо нея и е подменил вота й.

„Другарят отсреща отива и ми гласува, и ми вика после - ти си натискай. И е натиснал за партия, за която не искам. Аз не съм от нея“, оплака се жената.

От комисията контрират, че не гласували, а само помагали.

„Те като влязоха жената директно заяви - ние с мъжа ми имаме нужда от помощ“, обясни служителка от комисията.

„Аз й показах как да си маркира, тя е натиснала прегледа и е излязла бюлетината“, обясни Калин Кушев, член на 49-а СИК в Плевен.

„Лъже, лъже! Аз не съм натискала нищо. Само той така направи. Аз нищо не съм пипала, той го натисна това нещо и излезе бележката. С един глас няма да ми пропадне партията, но не е честно това, което го правят“, категорична е възрастната жена.

Тя си тръгна с разписката от машината. Вотът й обаче е действителен и ще бъде зачетен, без значение, че нейният глас не е за партията, която тя е избрала.

За нарушена тайна на вота и подменено гласуване сигнализират и от Кърджали. Наши зрители ни изпратиха кадри, на които се вижда как членове на секционни комисии гласуват вместо възрастните хора, които имат затруднения с машините.