Майка на осмокласничка разказва, че в продължение на година опитва да спре агресия и насилие в търновско училище, но без успех.

Часове след излъчването на репортажа по bTV, Държавната агенция за закрила на детето започна проверка.

Сцената се разиграва в час по български език и литература. Конфликтът е пореден, разказва Теодора Иванова, майка на удареното момиче. Tя обясни, че постепенно ситуацията излиза извън контрол.

"Удар в лицето, например в час по химия на едно от децата, без реакция на учителя, обиди, дъщеря ми припада в час по физическо. Бой в тоалетната, заплахи по в един час по време на тест по физика", разказва жената.

Тя настоява за решаване на проблема от страна на училищното ръководство, но по думите й без резултат. Внася жалби до всички отговорни институции.

"Директора на училището по закон следва да извика всички участници в тази ситуация - 1,2,3 момичета, колкото са - няма значение, да изслуша всяко от тях в присъствието на психолог и на родител - и тогава да прецени следва ли да наложи наказание на някои от децата и на какво основание", казва адвокатът Грета Гавраилова.

Директорът на хуманитарната гимназия е в отпуск. Пожела да разговаряме по телефона.

"Тя няма нито един документ, който да доказва нейните твърдения.  Това, което вие сте видели не забравяйте, че има видеозаписи от камерата в класа, което е съвсем различно", заяви Павлин Витанов, директор на Профилирана хуманитарна гимназия "Св.св. кирил и Методий" във Велико Търново. 

Образователното министерство проверява случая.

"Към настоящия момент, тъй като все пак е ваканция, не можем да проведем разговори с педагогически специалисти, не можем да проведем разговори с ученици. Това ще се осъществи най-вероятно в началото на учебната година", каза Катя Василева, Началник на отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в РУО  - Велико Търново.

Със случая са запознати още Дирекция "Социално подпомагане" и Агенцията за закрила на детето.