Сигнал за бомба на борда на самолет на Летище София.

Машината на авиокомпания Flydubai със 124 пътници на борда по направлението от Дубай до София се е приземила на столичната аерогара малко след 15 ч.

Заради съмнения за взривно вещество на борда е бил свикан кризисният щаб на Летище София. Екипи на полицията са на място и проверяват машината на Терминал 2, научи bTV.

На място са изпратени и екипи на жандармерията, както и линейки.

Според процедурите за действие в подобни ситуации самолетът е отклонен на безопасно разстояние, паркиран е на отдалечена стоянка и пътниците са свалени.

Самолетът e бил претърсен от специализираните служби и нищо опасно не е било открито. Пътниците са напуснали самолета.

Пристигащите и заминаващи полети продължават да се изпълняват по разписание. 

„Това е една стандартна ситуация, при която по съвременните процедури, ако съществува такъв риск, се свиква т.нар. кризисен щаб на летището, в който участват всички държавни ведомства. Участват и специализираните служби и Летище София. Има стандартна процедура, при която самолетът се отклонява, пътниците се евакуират и се извършва проверка. Това, което се случи, беше стриктно прилагане на процедурата. Хората са в безопасност, на самолета няма нищо опасно“, каза Росен Бъчваров, директор „Връзки с обществеността“ към Летище София.

На борда на самолета има предимно български граждани. На него се оказаха и певецът Криско заедно с приятелката му Цветелина, както и футболистът Мартин Камбуров. 

Екипът на bTV Новините успя да разговаря с един от тях – журналистът Димитър Лазаров. Той разказа, че пътниците нямат право да взимат ръчния си багаж. Полицаи и барети проверяват пътник от бизнес класата, тъй като ръчният му багаж е съмнителен. Хората са транспортирани с автобуси.

Един дежурен български МиГ-29 е изпълнил стандартната процедура при такива случаи и е излетял от авиобаза „Граф Игнатиево“, за да обезопаси въздушното пространство над Летище София, съобщиха за bTV  от Министерството на отбраната.