Нощни гонки с АТВ-та се провеждат в защитени зони. Летовници сигнализират, че забавленията с мощните машини унищожават дюни и ценни местообитания по Черноморието.

Когато идва на емблематичния „Шофьорски плаж“ в понеделник сутрин, Теодора Йорданова остава шокирана от отпечатъците по дюните.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук се наблюдават точно до пясъчните лилии дълбоки следи от грайфер, които продължават по протежение на целия плаж, с видни завои", разказва Теодора.

Четири дни по-късно следите още личат, въпреки преминалите по тях десетки летовници.

„Най-вероятно карат по тъмно, както си правят и гонки тук Бургас-Созопол", казва летовникът Илия Камбуров.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен това е някаква нова нелепа форма на забавление!", споделя Теодора.

Подобни следи са установени и на Аркутино, също защитен плаж.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма сигнал постъпил в РИОСВ-Бургас... Само по снимков материал няма как да се установи нарушител", отбелязва Елена Паспалева - ст. експерт "Биоразнообразие" - РИОСВ-Бургас

„След като установим, първо пишем акт, на базата на който - наказателно постановление и с наказателното постановление се определя глоба… От 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция в размер от 3 до 10 000 лв.", казва Цветелина Рандева - говорител на ОДМВР-Бургас.

От началото на лятото над 10 души са глобени за шофиране на МПС по плажа, показва справка в полицията. Проверка на екоинспекцията ще установи има ли увредени дюни.