Сигнал до bTV - дете се оказа с две взаимоизключващи се диагнози в две болници у нас. Според едната то е с бронхопневмония, според другата е здраво.

Родителите се съмняват в опит за източване на здравната каса.

Датата е 6 октомври. Късно вечерта Снежана води внучката си в плевенската болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“. Детето е на година и четири месеца с кървящи венци. Взимат му кръв и снимат дробовете му на рентген.

„Педиатърката каза, че евентуално са започнали да никнат зъбки. Викам добре, защо е нужно тогава да ни правят рентген на това малко дете? Влиза в системата и казва, о, не, детето е с двустранна пневмония, незабавно да останете в отделението. Прецених, че детето не е за болница. Трябва да има температура, хрема, нещо кашлица – такива неща няма“, разказва бабата на детето Снежана Икова.

За лечение на бронхопневмония на дете здравната каса плаща на болниците по 1050 лева, коментира бабата. Тя подписва отказ за прием, но мъж от спешното ѝ пречи да си тръгне, разказва тя.

„Звъннах на 112, защото ние не можем да си тръгнем. Той ме теглеше постоянно, аз съм хванала с едната ръка детенцето, той ме тегли за блузата и казва, не, ще се върнете. Те чуха, че говоря със 112 и вече ме пуснаха“, разказва жената.

Четири часа по-късно в градската поликлиника на Велико Търново преглеждат детето със заключение, че няма пневмония. Под направена втора снимка великотърновският доктор Марин Маринов пише „белодробният паренхим е нормално прозрачен“. За bTV той обясни думите си - „Това означава, че няма нищо смущаващо в белите дробове на детето”.

Педиатърът от Търново д-р Лора Камбурова е на същото мнение.

След запитване на bTV случая коментира експертът по „Връзки с обществеността“ към Плевенската болница Момчил Цветков.

„Нашата болница е една от най-натоварените в Северна България и ние не бихме си измисляли пациенти, достатъчно много COVID болни имаме. Всички наши лекари категорично след рентгенова снимка виждат, че детето има двустранна бронхопневмония“, казва той. За другата диагноза казва, че не може да коментира.

Друг доктор - Стефан Стефанов от Лесидрен, свидетелства, че в деня на прегледите момиченцето не е имало нито кашлица, нито хрипове в дишането. 

Близките обмислят да подадат сигнал до изпълнителната агенция за медицински надзор.