Майка на осмокласничка разказва, че в продължение на година опитва да спре агресия и насилие в училище във Велико Търново, но без успех.

Тя предоставя и видео – сцената се разиграва в час по български език и литература. Конфликтът е пореден, разказва Теодора Иванова, майка на удареното момиче.

„Обиди – вербални, започнаха да ѝ взимат вещи, да не ѝ ги връщат. Класния каза, че това са материални неща и че това е улицата и дъщеря ми трябва да свиква“, твърди майката.

Майката разказва, че постепенно ситуацията излиза извън контрол.
Жената настоява за решаване на проблема от страна на училищното ръководство, но по думите ѝ без резултат. Внася жалби до всички отговорни институции.

В отговор на това Иванова получава уведомление за откриване на процедура за наказание на дъщеря ѝ във връзка със заснетия клип. Предлага се тя да бъде наказана по няколко члена – за уронване престижа на учителя, налагане на психически и физически тормоз (върху момичето, което я удря) и неспазване на дисциплината.

Директорът на хуманитарната гимназия е в отпуск. Пожела да разговаряме по телефона.

„Тя няма нито един документ, който да доказва нейните твърдения. Не забравяйте, че има видеозаписи от камерата в класа, което е съвсем различно“, заяви Павлин Витанов, директор на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

Образователното министерство проверява случая. С него са запознати и Дирекция „Социално подпомагане“ и Агенцията за закрила на детето.

В късния следобед дойде и реакция от Държавната агенция за закрила на детето. Институцията се самосезира след репортажа на bTV и вече е започнала проверка.