Няма промяна в състоянието на сиамските близнаци, родени преди месец в Сливен. След консултации с експерти, лекарите са на мнение, че операция по разделянето на бебетата може да се направи най-рано след десетия месец от раждането.

14-годишната майка и 20-годишният баща на бебетата са втори братовчеди. В рода не знаели, че младите се срещат. Когато разбрали кой е бащата, двете семейства били в шок - разказва бабата на бебетата.

Майката е ученичка в Шесто училище в Сливен, но след раждането няма да продължи да учи. С бащата са съседи в квартал "Надежда", а родителите не искат те да се виждат.

Това е първият подобен случай в 30-годишната практика на д-р Марин Бозуков, който е оперирал Мария по спешност.

Според лекарите точно кръвосмешението е причина за генетичната аномалия. Вероятно заради остарялата техника тя не е забелязана на консултациите преди раждането.

"Единият плод беше залепен за другия към седалищната част, а другият беше развит до половината на гръден кош и този гръден кош беше сраснал със седалищната част на другия близнак", обясни д-р Марин Бозуков, от МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Всеки в махалата знае, че родителите на сиамските близнаци са втори братовчеди. В квартал "Надежда" обаче това не е прецедент. Жителите казват, че в цялата махала се женят роднини.

Двете момченца са кръстени Янко и Богдан. Записани са с различни ЕГН-та в регистрите на Община Сливен.