Шведският турист, който изрита брутално в главата камериерка в Слънчев бряг, е задържан за 48 часа и ще бъде изправен пред съд с искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, след като bTV излъчи репортаж за случая снощи.

Камериерката вдигала боклук от фоайето на хотела, когато шведският турист се приближава и рита нищо неподозиращата жена.

От удара в главата тя изпада в безсъзнание. Спомня си само, че изглеждал страшно. След инцидента, Диана, която работи като камериерка за второ лято, признава, че се страхува. 

53-годишният швед и брат му се държали агресивно и неадекватно още с пристигането си в хотела. Това разказаха хора от персонала.

След побоя жената подава жалба в полицията. Агресивният турист е задържан за 24 часа, след което е освободен и е продължил почивката си.

Едва след като bTV излъчи репортаж, агресивният турист е издирен отново, за да бъде разпознат от жертвата си.

Междувременно, тъй като е изгонен от хотела, той се е настанил в друг, намиращ се съвсем наблизо. Там е бил арестуван тази сутрин. Не дал обяснения за постъпката си.   

Шведският гражданин се казва Георг Ралф Сумберг, роден е през 1963 г.

Обвинението срещу него е за лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което може да получи до 3 години затвор.

„Действията и на полицията, и на прокуратурата са насочени към осигуряване на обществения ред, а не сам в защита на чуждестранния турист. Той е длъжен да спазва българските закони и не може да си позволи поведение, което унижава българските граждани, особено тези, които на практика обслужват него. Позволява ли си го – влиза в ареста“, коментира главният прокурор.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг твърдят, че пияните и агресивни туристи в курорта са не повече от 10 на сто. Заради тях обаче, хотелиери инструктират персонала да бъде внимателен и да не влиза в пререкания.   

Случаят влезе и в шведските медии. Телевизия Ес Ви Ти съобщи за инцидента, като цитира репортажа на bTV.