Жителите на Силистра излязоха на протест срещу преминаването на тирове през града. Недоволните граждани затвориха за един час подстъпа към граничния пункт с Румъния, съобщава БГНЕС. 

Хората от крайдунавския град се оплакват от денонощен шум, изгорели газове и опасност от произшествия. Те недоволстват и че от години трафикът от тирове преминава през три централни булеварда, за да стигне до граничния пункт със северната ни съседка. 

Снимка: БГНЕС

„Това е 24-часов, ежедневен тормоз. Не може да се спи, шум, въздухът вероятно е замърсен в пъти над пределно допустимите концентрации, скандали между тираджиите, бият се“, коментира Юлиян Желев. 

Решение на проблема протестиращите виждат във възстановяването на ферибота Силистра – Кълъраш. Той е затворен от години въпреки изградената инфраструктура. От скоро румънски бизнесмен е проявил интерес да възстанови линията. Сега се очаква обявяване на обществена поръчка за избор на превозвач от българска страна. 

„Има процедури, които българската страна трябва да извърши, тя ще ги извърши, така че всичко да по правилата. Тогава ще започне превоза на товари, съответно процедурата на извеждането на тежкотоварните автомобили по алтернативен маршрут“, обясни областният управител на Силистра Ивелин Статев. 

Надеждата на силистренци е, след като бъде възстановена фериботната линия, трафикът на тирове в града да бъде забранен.