Около 35% от българите са защитени от COVID-19, показват анализите на математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

И днес "зелените коридори" за ваксинация работиха.

Бяха ваксинирани последните желаещи за днес в болница „Света Анна“.

Снимка: bTV

А чрез математическият си модел професор Николай Витанов следи както общият щит срещу COVID, така и ядрото на щита, както сам той го определя.

Това означава, че защитените в момента, които са 34,9 на сто включват регистрираните преболедували, нерегистрираните прекарали вируса и ваксинираните.

Ядрото включва само регистрираните преболедували и получилите ваксини - те са общо 17,5%.

А ето и какво са очакванията - щитът или всички защитени в края на май да достигне 45%.

Снимка: bTV

И днес хората продължават да се редят за ваксина. Чакането, оказва се, е значително по-кратко, отколкото предишните дни. Предпочитанията обаче си остават - хората искат РНК ваксина.

Как ще се развива вирусът у нас през следващите седмици и месеци ще зависи от това дали ще се появят нови щамове, или не. Ще зависи и от това как ще ни се отрази великденското празнуване.

Ако не сме внимавали по празниците, броят на заразените ще тръгне нагоре, прогнозира проф. Витанов

„Ще започне да се вижда още в края на празниците - т.е. от 10 нататък, но ще се прояви в пълна степен някъде там 14-15“, обясни проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб.

А що се отнася до новия индийски щам - ще е нужно време. Да се натрупат данни, за да може да се изградят и математически модели, ако вариантът стигне до България.

„При нас има смекчаващи вината обстоятелства. Първо плътността на населението не е толкова голяма, второ хигиенните навици са други и трето щитът вече е 35%. Т. е. дори да се появи нов щам, не се очаква такова рязко повишаване на случаите, каквото беше ноември месец“, обясни още Витанов.

Очакванията са до няколко дни вече да имаме и първата област излязла от червената зона и това е Плевен.

На Великден са поставени 3405 дози ваксини. Новозарaзените за денонощие са 348, при направени близо 3200 теста. Излекувани са 553 души.

Починалите за 24 часа са 48.

Местата за свободна ваксинация ще продължат да работят до 9 май.