Денонощие след ураганните ветрове ситуацията във Варна се нормализира, но градът продължава да се бори с щетите от бедствието.

Стихията, с пориви до 130 км/ч, помете морската столица през почивните дни и причини много щети.

Днес класните стаи във всички училища в града останаха празни. Учениците се обучаваха онлайн от домовете си. Мярката беше предприета, за да може на спокойствие да бъдат извършени огледи на училищните сгради и прилежащите им зони след бурята, която предизвика много щети в града.

Безопасността на децата е приоритет, посочиха от община Варна.

"Причината те да бъдат онлайн е една-единствена, че не искаме учениците да бъдат изложени на риск", каза кметът Благомир Коцев.

В училище "Климент Охридски" учебният ден онлайн премина без проблеми. Виртуалните класни стаи са актуализирани още в началото на годината.

"Тези самите виртуални класни стаи се използват изключително усилено за комуникация с учениците. Не само по време на онлайн обучения, а и за задаване на проекти, за домашна работа, ако щете, за какво ли не", добави директорът на училище "Климент Охридски" Петко Петков.

Докато учениците бяха по домовете си, градът активно се разчистваше след урагана.

"24 часа се работи, сигналите, които трябва да бъдат обслужени са много, но работата на терен продължава", каза Ивайло Иванов от сектор "Специализирани и оперативни дейности".

Почти навсякъде електрозахранването вече е възстановено. Няма и непроходими улици. В момента се изчислява стойността на щетите.

"Ще искаме от фонда вероятно пари, вече ще видим сметките какви са, за какви суми става въпрос, но ако общината не може да ги поеме, защото вероятно не са били заложени в бюджета, ще искаме от фонда за бедствия и аварии", каза Коцев.

Децата утре се връщат в класните стаи.