Ако Валери Симеонов беше вицепремиер или дори на по-нисък пост в Западна Европа, в нормалните здрави демокрации, отдавна вече сам щеше да си е подал оставката. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Станислав Анастасов, член на ръководството на ДПС.

По-рано днес от движението се обявиха за оставка на кабинета „Борисов 3”, ако Симеонов не бъде отстранен. Партията обвинява вицепремиера в използване на език на омразата и натиск върху медии.

„Въпросът, който ние повдигнахме днес, е дали ГЕРБ желае да се разграничи от тези изяви или най-накрая желаят да останат сами с т. нар. Патриоти, които явно мислят да се изправят срещу всички, само и само да останат на власт”, каза Анастасов.

По думите му с поведението си „на практика Валери Симеонов сам си е подал оставката, просто още не го е осъзнал”.

„Въпросът е дали ще завлече ГЕРБ и цялото правителство, защото той спекулира много открито, че ползва подкрепа. Все още има възможност някой да излезе и да се разграничи, но това не се случва”, отбеляза Станислав Анастасов.

„Ако останем със съгласието, съдбата на правителството е предрешена от участието на Патриотите”, смята той.

„В ДПС още от времето на почетния председател Ахмед Доган имаме един принцип: Не си водете роднините в партията, по държавните постове и в общините”, подчерта Анастасов по повод скандала „Хасковогейт”.

„Може да видите общини, които са управлявани изцяло от ДПС, посочете ми там роднински назначения”, отбеляза той.

По думите му професионализмът изисква малко повече над личното и над партийното. Той беше категоричен, че от ДПС не биха направили подобно нещо като случая в Хасково.