През първата половина от декември се очаква сумата на валежите да бъде над нормата, а средните температури – близки и по-ниски от обичайните за сезона.

Декември ще започне с много динамично време. Под влияние на серия средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близко до нея, ще се създават валежни обстановки. Ще има условия за значителни валежи.

През първите дни от месеца ще духа умерен, в източните райони и северно от планините и временно силен вятър от юг-югозапад, температурите ще бъдат по-високи от средните за декември и валежите ще са от дъжд.

Към 4 – 5 от север-северозапад ще нахлуе по-студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг, но валежите бързо ще спрат.

През последните дни от десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните за месеца. Отново ще има валежи, предимно от сняг.  

Динамично ще се задържи времето и през повечето дни от второто десетдневие. Температурите ще останат по-ниски от обичайните. Към 12 – 13 отново в по-голямата част от страната ще има валежи, предимно от сняг.