Ще успеят ли партиите да намерят компромиси помежду си, за да бъде създадено правителство. Потърсихме мнението на анализаторите и политолозите. Засега е ясно, че лидерът на ГЕРБ е готов на различни политически конфигурации, казват експертите.

„Тоест, неговата основна цел е да не допусне служебно правителство поради характера на тази изборна година в която сме ми се струва, че на сцената са двама големи играчи в момента - Бойко Борисов със своите оферти и президентът Румен Радев със своите оферти и ще видим мъдростта и на двамата в какво ще се прояви“, заяви политологът доц. Мария Пиргова.

„Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи правителство, което сме свикнали да наричаме експертно, а на практика това е правителство широка коалиция, в което няма изявени политически лидери“, коментира проф. Румяна Коларова.

Първи анализи с какво „Има такъв народ“ успява към момента да измести БСП и да стане втора политическа сила.

„Всички казват, че Слави Трифонов е големият победител, но той е достатъчно опитен човек, за да знае, че това е партия еднодневка, такъв тип партии един мандат изкарват“, заяви проф. Румяна Коларова.

„Слави Трифонов успя да се обърне към младите хора и то последните години, той е символ на преформатирането на политическата система“, допълни доц. Мария Пиргова.

Политолозите залагат на различни сценарии за развитие на политическата ситуация.

„Най-вероятният сценарий е предсрочни парламентарни избори и експертно правителство на Румен Радев. Имаш много кубчета като от Лего, от тези кубчета в този парламента, важно е какво можеш да построиш от тях“, каза политологът Петър Чолаков.

„До вчера бих спекулирал за правителство на националното съгласие, което да събира на едно място БСП и ГЕРБ, обаче вече виждаме, че тази аритметика не е възможна“, коментира социологът Стефан Георгиев.

Според някои анализатори БСП е големият губещ на тези избори, а според други на ДПС вече ще им бъде много трудно да бъдат балансьор.