Преди дни bTV излъчи разследване, което показа, че в Сатовча действа скандална схема за незаконна сеч с участието на държавни служители, които системно узаконяват незаконно изсечени дървета, вместо да санкционират нарушителите.

В резултата на това вчера беше прекратен договорът за управление на директора на Държавно ловно стопанство „Дикчан“ в с. Сатовча Пламен Поюков. Заповедта за това е на директора на Югозападното държавно предприятия (ЮЗДП) Дамян Дамянов.

Пламен Поюков беше освободен, защото не е упражнявал контрол върху своите служители, обяви пред предаването „Тази сутрин” Дамянов. Той уточни, че сигнали за нарушения в ловното стопанство са постъпвали през 2016 г. и в началото на 2017 г.

На 17 февруари зам.-директорът на ловно стопанство „Дикчан“ хваща в гората три камиона на местни фирми с немаркирана дървесина без документи. Материалът е без издаден от лесничеите превозен билет и трябва да бъде конфискуван. Вместо това и акт за нарушение, двама инженери на стопанството узаконяват дървесината. А директорът им не съобщава на по-горните институции за нарушението, въпреки указанията при значителни нарушения това да се прави веднага.

Дамянов потвърди, че са научили за това нарушение от външни организации, а не от ловно стопанство „Дикчан“. Той призна, че репортажът на bTV е ускорил решението за уволнение на Поюков.   

Пламен Поюков каза в своя защита, че неговото стопанство е подало сигнал в прокуратурата в Гоце Делчев срещу  Явор Кальонев за случая с незаконната сеч от началото на тази година. Имало и уволнени служители миналата година.

Поюков признава, че се действа, след като бъде извършено нарушение, а няма превантивен контрол в ловното стопанство.

На въпрос кой му е съобщил за уволнението той каза, че вчера сутринта е разговарял с Дамян Дамянов и станало въпрос, че трябва да се запази публичният образ на ловното стопанство.

Пламен Поюков смята, че не е особено справедливо той да понесе отговорност, защото около 17 февруари е бил в командировка, а после е излязъл в отпуск, за да участва в предизбораната кампания – бил е кандидат-депутат на ГЕРБ. Той е бил начело на Държавно ловно стопанство „Дикчан“ 11 години и досега не е бил уличаван в нарушения.

Вижте повече във видеото: