Столичния общински съвет решава дали да върне емблематичния книжен пазар на площад „Славейков”. Според проект на знаковото място ще се монтират седем щанда за книги.

„200 тома книги ще се върнат тук три години след премахването на пазара. Заедно с книжния пазар на площад „Славейков“ ще се възстанови и личният контакт между случайния минувач, търговеца и книгата” разказва архитект Димитър Паскалев.
Той си спомня оживеното място през 90-те години и диалогът между хората, който иска да върне с предложението си.

Всеки ще може да наблюдава известно време прототип на пазара в реални размери на мястото и едва след това ще има конкурс за наематели. Книгите ще се прибират със стъклени прегради, ще има осветление и отопление.

Общински съветници обаче сблъскаха позиции заради цената на проекта – 276 хил. лв.

„Средствата са изцяло за сметка на търговското дружество „Пазари Запад”. То е в добро финансово състояние, по негови сметки в рамките на две-три години инвестицията ще се изплати”, обясни председателят на комисията по икономика Николай Стойнев.

Тази сума означава, че наема за търговците ще е висок, твърдят пък от БСП.

„Грози ни опасността тези книги, така разперени, естетически както казват, че са красиви, да бъдат един паметник на глупостта”, обяви социалистът Николай Николов.

Проектът ще се разглежда утре.