Вече е в сила европейската директива, която ограничава пластмасата за еднократна употреба. У нас се очаква тя да се приложи на практика до септември.

Сред забранените изделия ще са еднократни прибори за хранене, чинии, кутии от стиропор, сламки и бъркалки, включително и пластмасови клечки за уши и пластмасови държачи за балони.

Всяка страна членка трябва да приеме съответното законодателство, в което да отразява новите правила за тези изделия.

Снимка: btvnovinite.bg

В едно заведение почти изцяло са се отказали от пластмаса. Вместо сламки използват паста.

„Решили сме да го използваме, защото изглежда по-автентично. Има и екологичен елемент - стараем се да бъдем по-приятелски настроени към природата“, казва управителят на заведението Константин Иванов.

Заради епидемията обаче използват опаковани пластмасови сламки. Сега ще им се наложи да ги заменят с такива от хартия, бамбук и дори слама.

Снимка: btvnovinite.bg

„Със сигурност цената е като минус за този продукт. Решенията липсват на пазара – не са устойчиви. Надявам се скоро производителите да излязат с готови решения“, казва Константин.

Снимка: btvnovinite.bg

Промяната ще засегне най-вече храната за вкъщи. Рециклируемите кутии и прибори са три пъти по-скъпи.

„Ако една кутийка преди е струвала 6 или 10 стотинки, сега ще струва 20-30 стотинки. Прието е, ще се въведе, но клиентите трябва да знаят, че отдолу на сметката ще има 1,50, ако имате 5 кутии“, казва председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Снимка: btvnovinite.bg

Наличните пластмасови сламки, кутии, чаши и прибори, заведенията използват до изчерпване на количествата. А окончателната забрана у нас ще е в сила, след като наредбата, която ограничава тези изделия стане факт.