Кметове на черноморски общини настояват за отлагане на промените в Закона за шума, а министърът на туризма ги подкрепи. Според черноморски кметове по-драстични мерки срещу музиката в заведенията ще се отразят негативно на сезона.

Предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов промени предвиждат увеличаване на часовете за тишина от 23 ч. до 8 ч. сутринта, по-големи глоби и затваряне на заведенията нарушители.

На централната алея в Слънчев бряг в един от най-проверяваните миналото лято барове вземат мерки – слагат изолация срещу шума.      

Акциите срещу шума белязаха лятото на 2017 г.  Те продължават да са гореща тема в Слънчев бряг. „Вземат се мерки, свързани с обезшумяването на заведенията, които създават проблеми”, коментира Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД.

Управителят на един от баровете крие лицето си, но иска нови правила – в курортния комплекс да се въведе вечерен час за спиране на музиката, например в 2 ч. през нощта.   

Кметове пък настояват те да определят кога да спира музиката, а промяна да има след по-широка дискусия. „23 ч. какъв час е? Ами ние тогава излизаме на вечеря. До 20 ч. хората лежат още на плажа през лятото”, подчерта кметът на Созопол Панайот Рейзи.

„При една такава драстична промяна, особено преди началото на летния туристически сезон, със сигурност ще се очаква въздействие върху него”, отбеляза и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според част от бранша обаче ефектът от акциите срещу шума е положителен. „Да спите и някой с някаква тенджера да ви удря капака отгоре – това е абсурд”, посочи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Проверки ще има и за атракционите и сергиите.

Пред bTV вицепремиерът Симеонов заяви, че новият закон за шума трябва да бъде гласуван и да влезе в сила още следващия месец, и обеща проверките да започнат с началото на лятото.