Започват строителни дейности в центъра на София. Предстои затваряне на бул. "Цар Освободител" в отсечката от бул. "Васил Левски" до ул. "15-ти ноември" за пренареждането на жълтите павета.

Около два месеца ще продължи пренареждането на жълтите павета. Очаква се ремонтът да приключи до 15 септември.

Снимка: bTV

Припомняме, че миналата година отново имаше пренареждане на паветата заради нередности, но дни след завършването по него вече се виждаха дефекти. Заради чупене на жълти павета по време на ремонта Столичната община наложи глоба от 100 000 лева на фирмата изпълнител. 

Сега от "Трейс Груп Холд" АД трябва да поправят пропуските, използвайки автентична технология на редене.

През следващите два месеца така нар. "царска настилка", разположена пред Народното събрание с площ от 2 000 кв. метра, ще бъде отново пренаредена. Новият ремонт ще е изцяло за сметката на фирмата изпълнител.

„На нас няма да ни струва нищо, ние и за първото не сме платили и второто няма за платим. 206 000 лева ще струва пренареждането, но то ще е за сметката на фирмата изпълнител. Достатъчен е дискомфортът на гражданите, искахме да е лятото, за да има по-малко трафик“, обясни зам.-кмет на Столична община Ангел Джоргов.

Пуска се тази нощ движението на ул. „Оборище“ готови са вече светофарните уредби. Алтернативните маршрути са бул. "Васил Левски" в посока Патриарха, бул. "Дондуков", бул. "Сливница" и тук "Оборище", за който има работа в центъра.

„Паветата ще се сортират и ще се слагат специални профили. Тези профили ще подпрат паветата, ще играят ролята на бордюри, там където липсват такива. Направихме подобрения, каквото може, към автентичната технология и да се надяваме, че когато си тръгнат строителите от "Цар Освободител", няма да има нужда да се ремонтират години наред паветата“, коментира Ангел Джоров.

А столичани са резервирани относно предстоящия ремонт.

„10 Те доста са съсипани и не знам дали ще могат да се възстановят в приличен вид. Това беше голяма глупост, както много неща в България. Не само на жълтите павета, повечето ремонти са така, „Графа“ три пъти го правиха докато стане нещо. Тук има едни пари и трябва да се усвоят“, коментира Анна Иванова.

„Много ни е трудно, "Шишман" е в ремонт, паркиране, движение. Търсим си място, приемаме варианта, че все пак София трябва да има европейски вид“, споделя Деница Василева.

Мисля, че всичко ще бъде наред. Предполагам, че този път ще се наредят по-добре нещата.

По план до средата на септември трябва да приключат всички ремонти в София, а именно – реновиране на 17 000 кв. метра настилки, тротоари и ново осветление.