Пред ден Върховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, които Здравната каса плаща –изследвания и болнично лечение. 

Наредбата беше приета по времето на Петър Москов. Сега съдът я отменя, тъй като текстът в закона, на базата на който тя е приета, всъщност е обявен за противоконституционен. 

Ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща?

Стойчо Кацаров, от Центъра за защита правата в здравеопазването, посочи, че отменената наредба няма общо с плащанията на болниците. „Съдът казва, че не може министърът да определя какъвто пакетите. Реалните последици са, че политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм и угаждане на избирателите при подбора на болестите, които Касата покрива”, обясни той.

Стефан Константинов, директор на онкологията в София и бивш здравен министър, добави, че съдът е посочил не, че разделението на двата пакета, направено от Петър Москов, е лошо, а че няма мотиви за това. „В закона се казваше, че министърът определя кои заболявания да са в пакета, а Москов реши да го раздели на две и членът отпадна. Когато се раздели пакета отпадна и правното основание за наредбата”, посочи той. 

По думите на Кацаров обжалването е безсмислено и в момента нищо лошо не се случва, защото има Национален рамков договор. 

Здравното министерство заяви, че работна група  към ведомството ще направи преглед на Наредба № 2.  

Повече подробности вижте във видеото: