Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. На заседание на Министерския съвет след обяд той ще предложи тя да бъде гласувана във вторник на извънредно заседание на Народното събрание. 

Името, което ще бъде предложено за нов военен министър, Петков ще обяви след заседанието на МС. В неделя премиерът е разговарял с лидерите на коалиционните партньори и всички са го подкрепили за оставката на Стефан Янев.

По думите на Кирил Петков нито един министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във „Фейсбук“. Също така нито един министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството.

„Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции“, категоричен бе Кирил Петков.

„Мой военен министър не може да използва думата „операция“ вместо „война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст, по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна. Когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени“, заяви премиерът.

Той направи уточнението, че е работил успешно със Стефан Янев по време на първия служебния кабинет и подкрепя политиката за инвестиции в Българската армия.

Според Кирил Петков, когато се говори за българския интерес, той не е да сведем глава.

„Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга в една братоубийствена война без реален повод, трябва да заявим с ясен глас - тази война трябва да спре“, заяви Петков.

Премиерът отбеляза още, че за първи път в историята на ЕС всички са толкова единни и за първи път се говори на един глас, което е най-големият гарант за сигурността на България.

„Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС започва да прави нейната външна политика във „Фейсбук“, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява“, заяви премиерът.

След множеството реплики от политическите сили по негов адрес вчера Стефан Янев направи първи коментар именно в социалната мрежа и заяви, че няма да подаде оставка в "тази геополитическа ситуация".

Кирил Петков и Стефан Янев се разминаха в оценката си за случващото се в Украйна от момента, в който първите руски ракети удариха Киев. Макар да осъди случващото се, Янев в социалните мрежи го определи само като „военна интервенция“.

Янев също така даде ясно да се разбере, че очаква да спре да бъде министър: „Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... „тежка неадекватност“ (цитира израз, използван от Кирил Петков – б.р.).