След като от синдиката на надзирателите в затворите заплашиха с протест, от Министерството на правосъдието обявиха, че ще бъдат осигурени средства за наемане на още 200 души охранители.

У нас един, например, надзирател в Софийския затвор отговаря за около 100 затворници. Подобна е ситуацията в Плевен, Пловдив и Стара Загора, сочат данни.

В петък, в съобщение до медиите, от Синдиката на служителите в затворите в България заявиха, че обещаното им в края на миналата година все още не е изпълнено и заплашиха със стачка.

Според синдиката недостигът на кадри води до занижен контрол и чести бягства от общежития от отворен тип.

Въпреки обещанията, щатът не бил увеличен. Началото на протеста трябваше да бъде обявено тази сутрин.

„5 минути преди пресконференцията, се обади министъра Кирилов и обяви, че след разговор с Томислав Дончев е  взето решение от 1 септември да бъдат заложени тези 200 щатни разписания на двете дирекции – Главна дирекция „Охрана“ и „Изпълнение на наказанието“. което означава, че оставаме в стачна готовност и чакаме, изпълнение не обявяваме към този момент“, заяви Ивайло Григоров.

От правосъдното министерство обявиха, че в изпълнение разпореждане на премиера и въпреки извънредното положение в страната, са заделени средства за заплати за нови 200 души.

От ведомството съобщават още, че миналата седмица е имало две срещи между институцията и синдиката. И допълват, че вече е започнала процедура за нормативни промени за разкриване на 200 щатни бройки, която да приключи най-късно на 1 септември.