Здравната каса и фармацевтичните компании не успяха да се споразумеят за отстъпки на скъпоструващи медикаменти без аналог. Двете страни разполагаха с 20 дни, за да се договорят, но едва 15% от фирмите са изявили такова желание.

"Въз основа на тези резултати вариантът за договаряне чрез присъединяване към национално споразумение отпада и НЗОК преминава към следващ етап на договаряне на отстъпки по реда на наредбата", пише в официално съобщение институцията.

Сега компаниите ще бъдат задължени да направят отстъпка от 20%

до края на годината на медикаментите без аналог и 10% от следващата година. НЗОК разчита, че до края на годината по това перо ще влязат допълнителни 45 млн. лв. в бюджета и така ще се запълни част от дупката.

Годишно Здравната каса плаща около 620 млн. лв. за медикаменти без аналог. Преди дни ресирният министър д-р Петър Москов съобщи в предаването "Тази сутрин" по bTV, че

разходите за лекарства през 2015 г. са се увеличили с 15%, при среден ръст за Европейския съюз 3%.

Ако компаниите не се съгласят да направят отстъпки, по регламент НЗОК ще прекрати договора си с тях и няма да плаща за медикаментите.

Ако това се случи, е възможно пациентите да се наложи да плащат за лечението си сами. Според източници на bTV, някои фармацевтични компании вече са взели решение да прекратят договора си с НЗОК, а други обмислят да атакуват наредбата в съда.

Министерството на здравеопазването не допуска подобен сценарий.

Вижте как заместник-министърът на ведомството д-р Бойко Пенков коментира възможните рискове: