Правителството няма намерение да плати на пътните фирми, защото няма пари в бюджета. Това заяви председателят на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Ще има ли пари за ремонт на пътищата у нас и съществува ли водосточна тръба за 1 млн. лв.?

Новоремонтираният път Асеновград-Кърджали е снабден с мантинели и отводнителен канал. Там са положени и две тръби за крайпътна чешма.

Въпросната водосточна тръба стана един от поводите за спор между премиер и регионален министър в оставка. Вчера Петков заяви, че съоръжението с дължина 6 метра струва на данъкоплатците 1 млн. лв. Последва отговор от Гроздан Караджов.

„Такава тръба няма. Едно е какво е било зададено по проекта, че целият тръбопровод минава под пътя и са заделени 1 млн. лева за ВиК. След като са разкрили пътя и са видели, че няма такава тръба, подчертавам, тя е фантазия“, заяви Гроздан Караджов.

Че тръба няма, бяха категорични и от Браншова камара пътища и поискаха държавата да се разплати с фирмите.

„Прочутата водосточна тръба касае едно възлагане, в което е записана, касае една прогнозна стойност от 1 млн. лева, която е предвиждала евентуално, ако се наложи този водопровод да бъде подменен. Тази дейност никога не е извършвана, тези пари никога не са били претендирани“, обясни Стефан Чайков.

И още - компаниите очакват да бъдат финансово обезпечени до 30 юни.

След 15-ия км на автомагистрала "Тракия" тече ремонт на пътя, който обаче може да остане недовършен, ако държавата не се разплати с фирмите.

От Камарата обясниха, че държавата дължи около 520 млн. по фактурирани дейности и около милиард и 200 млн. по вече започнали ремонти на 270 участъка.

Няма платени 3 милиарда лева на пътно-строителните фирми, категоричен е Стефан Чайков.

„Въпросът е какво правим с новите пари, които сега се похарчиха за кърпене на дупки, за мантинели на „Тракия“ и дали ще имаме нови договори по новите обществени поръчки, защото ако нямаме, няма да има и текущ ремонт и поддръжка на тези пътища“, заяви Диана Русинова,от Европейския център за транспортни политики.

Ако фирмите не получат парите си до края на месеца, могат да си ги търсят и по съдебен път.