На 10-о число, точно преди седем месеца, се случи трагедията в Хитрино. Влакова композиция дерайлира и предизвика взрив, десетки хора пострадаха, а седем души загубиха живота си. Ще получат ли обезщетение хората от Хитрино за ада, който преживяха. 

7 души загиват, 29 са ранени, някои от тях тежко. 50 сгради в селото са унищожени от взривната вълна. 
Водещата теза при следствието за причините за инцидента е човешка грешка. Превишена скорост на композицията, оперирана от частната транспортна компания „Булмаркет”. 

Снимка: bTV

Пострадалите и близките на жертвите водят колективен иск срещу компанията на стойност общо 5,2 млн. лв.  
Шуменският окръжен съд приема, че има достатъчно основания да се смята, че компанията носи отговорност за трагедията и позволява предварително обезпечение върху половината от претендираната сума.

Според адвоката на пострадалите Николай Димитров компанията „Булмаркет рейл карго” не разполага със средства да обезщети пострадалите.

Снимка: bTV

„Беше ни допуснато предварително обезпечение на иска във връзка с пострадалите и техните претенции към фирмата превозвач в размер на 2 600 000 лева. Когато преведохме в изпълнение обезпечителната заповед, се оказа че сметките на ответника са празни. Той не разполага с такава капиталова наличност… и материална база, каквато трябва да се намира в него, за да получи лиценз и да поддържа условията на тази лицензция. Неофициално служител на банка, която няма да назовавам, е отговорил по телефона, че са били налице достатъчно наличности да покрият запорното съобщение и в последствие от банката са отговорили, че е допусната грешка, който отговор е бил скрепен с писмено изявление, че такава наличност не се поддържа.    Веднага сигнализирахме БНБ, около 10 пъти, но от БНБ ни отговориха, че при така подадените данни от нас, банката не намира основания да направи проверка”, казва адвокат Димитров.  

Свързахме се с управителя на „Булмаркет” Станко Станков по телефона. Той обясни, че компанията „Булмаркет рейл карго” оперира чрез своята компания майка още преди инцидента. По думите му това не е свързано с исковете на пострадалите, а със структурата на бизнеса. „Твърдението на такова обстоятелство не вярно и то лесно се опровергава от един документ, наречен финансов отчет. В него се вижда, че всички приходи за 2016 година са 26 млн. лв., а печалбата преди данъци е 2,5 млн. лв.”, отговаря на обвиненията Николай Киряков, адвокат на „Булмаркет”. На въпрос дали тези пари ги има в наличност той отговаря: „Трябва да имаме предвид, че авторите на такива твърдения всъщност са страна в един исков процес и процесуалния интерес не позволява бъдат коментиране такива теми в дълбочина”.

„Може би са направили някакъв механизъм, прехвърлени парични средства извън страната, където не са обект на запорните съобщения или са цедирали част от своите вземания към други лица”, смята адвокатът на потърпевшите.

Снимка: bTV

На директен въпрос към дружеството дали ще платят, ако съдът отсъди окончателно, че са виновни, те отговориха: „В обобщение дружеството има възможност да изплати отсъдените обезщетения”.

Същото уверява и управителят на „Булмаркет” Станко Станков. Компанията обаче настоява, че не високата скорост е главната причина за катастрофата. Те разполагат с експертизи в тази подкрепа.

„В случая основната грешка на държавата е, че е допуснала функционирането на така необезпечена фирма. Мога да направя аналог – все едно да издадете лиценз на банка, която да не разполага с достатъчно капиталова адекватност. И това е основната грешка. И затова според нас трябва лица да бъдат обвиняеми, защото причините за нас са две: едната е  несъобразената скорост на машинистите, а другата причина е, че въобще е допуснато тази фирма да действа на българския пазар и да извършва толкова рискова дейност, без да е обезпечена финансово”, коментира адвокат Димитров. 

От Изпълнителната агенция „Железопътна администрация” отговориха писмено за bTV, че няма пропуски в даването на лиценз на компанията, а държавата няма отговорност да следи за текущото финансово състояние на лицензираното дружеството.

Снимка: bTV
Рушен и Невим Хасан са едно от пострадалите семейства. Невим не вижда след взрива и ще трябва цял живот да посещава лекари. Останали са без препитания след инцидента. Не вярват, че „Булмаркет” няма пари, убедена са, че ги крият. Държавата трябва да се намеси, да им отнеме лиценза, ако се налага, коментира Рушен.