Може би ще бъде оказан натиск върху българските изселници в Турция и това би могло да изкриви реалната представа за провеждането на нормални демократични избори.  Това каза в предизборен дебат по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Недопустима е външна намеса във вътрешната политика в България, категорична беше и опонентката му Весела Лечева от БСП. По думите й външното ни министерство е реагирало адекватно на агитацията за ДОСТ от страна на турския социален министър.

Надявам се, че и МВР, и МВнР ще бъдат на адекватното си място, коментира тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Цветанов нашата дипломация трябва да бъде много внимателна, тъй като Турция е наш съсед и там в момента има около 3 милиона бежанци.

„Дипломацията ви беше в услуга на Ердоган. Бойко Борисов ходеше, дори без санкция на българския парламент, да договаря позиции”, репликира обаче Весела Лечева.  „Никой не разбра какво е договорено. Просто отидохте да направите реверанс на Ердоган”, изтъкна тя.

Никога не сме имали допирни точки с ДОСТ по каквато и да била тема, категоричен беше Цветанов по повод подкрепата на партията на Лютви Местан за президентските избори.

„Но нямахте и категорична позиция какво ви е отношението към ДОСТ”, отбеляза Лечева.

„Не сме имали никакви договорки. Това беше тестване на системата за евентуалната електорална подкрепа за ДОСТ при евентуални предсрочни избори”, коментира Цветанов.

Корупцията изяжда доходите на хората, а малкия и средния бизнес най-много го тормози политическият рекет, каза Весела Лечева.

Двамата дебатираха и за Велико Търново, където и са водачи на листи.

Снимка: Ладислав Цветков

„Във Велико Търново са разкрити нови 1500 работни места за 2016 г. В момента се правят много нови предприятия”, отбеляза Цветанов.

„Всички големи европейски проекти заобиколиха Велико Търново. Всички се хвалят какво става с Пловдив”, контрира обаче Лечева. По думите й Велико Търново е начело на класацията по най-ниски доходи. Има малка безработица, но там хората получават от 300 до 500 лева, посочи тя.

В отговор на въпрос на Лечева Цветанов посочи реформата в сектор „Сигурност” като успешна.  

Снимка: Ладислав Цветков

“Извинявайте! Може ли днес някой да замръкне спокоен в собствения си дом или вечер да се разхождаш сам, без да се притесняваш?”, отговори му обаче опонентката.

„А отвличанията във вашия управленски мандат, когато вие бяхте министър? Забравихте ли за убийството на Кюлев през 2005 г., стрелбата по съпруга ви през 2007 г.”, попита на свой ред Цветанов.

„И вие какво направихте”, продължи Лечева. „Нито една реформа не направихте. Има много празни места незаети в МВР”, каза още тя.

След дебата политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира, че Цветан Цветанов е  

по-доминантен и изглежда като човек, който много повече умее да формулира тези. „Не се дава, той е борец на ринга”, заяви тя. „На г-жа Лечева й беше трудно,  но въпреки всичко всеки имаше своите позитиви и своята сила”, допълни експертът.

Вижте още от мнението й във видеото: