Управляващите внесоха в парламента нови поправки в Закона за движение по пътищата. Целта на промените е да бъдат намалени катастрофите и жертвите по пътищата.

Предвижда се премахване от пътя на знаците, които предупреждават за камери.

С промените законът става още по-строг и по-дисциплиниращ за шофьорите, а целта му е да се премахнат всички предпоставки, които развиват чувство за безнаказаност у тях. 

Екип на bTV направи експеримент, който показва как реагират шофьорите, когато видят знак, който ги предупреждава. Камион например при ограничение от 80 км/ч кара пред камерата със 110 км/ч. Други шофьори обаче намаляват преди знака или като видят патрулката. Затова всички знаци на пътя, които предупреждават за камери, ще паднат. Целта е да се дисциплинират шофьорите.

„Такова ни е обществото, по-добре е да има изненади”, коментира вътрешният министър Валентин Радев. 

За водачите е логично табели да няма. Според опозицията текстът за знаците трябва да бъде внимателно изпипан, за да не бъде обжалван отново в съда. 

„Да правим поредната поправка само и  само да се угоди на нечие желание да се  справим за десет дни с жертвите по пътищата няма как да се случи”, каза депутатът от БСП Георги Свиленски. 

От МВР подкрепят промените.

Нови санкции има и за шофьорите без книжки. Ще се прекратява регистрацията на автомобили, които се употребяват от лица, които са без свидетелство. В момента се прекратява само ако те са собственици

Статистиката сочи, че от 21 януари тази година са установени 9 хиляди водачи без шофьорски книжки. Само в 10 на сто от случаите са собственици.

Сред нововъведенията е също, че електронните фишове за глоби ще се връчват веднага през принтерите на новите полицейски коли.

Кръвните проби за алкохол и наркотици вече ще се взимат не само от лекар, а от медицинско лице.

На фона на предстоящите промени в пътния закон днес МВР започна масови проверки в цялата страна. През деня следят за скорост, а вечер за алкохол, наркотици и шофьори без книжки. Акцията продължава до 5 юни. Според данните нарушенията на скоростта са масови.