Оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков е на дневен ред за депутатите.

Тя беше поискана от три парламентарни групи – първо от „Възраждане“ и БСП, а късно вечерта в сряда – и от ПП-ДБ.

„Парламентарната група на ПП-ДБ внася искане за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на тази институция. ПП-ДБ констатира, че председателят на НС злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС“, съобщиха от коалицията, която доскоро беше партньор в управлението на ГЕРБ.

До ваканцията на парламента остават два дни – 25 и 26 април. Дали искането за освобождаване на Желязков ще стане част от дневния ред на парламента ще стане ясно в началото на днешното пленарно заседание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи исканата оставка като емоционални изблици, а председателят на ДПС Делян Пеевски – като популизъм.

ПП-ДБ очакват подкрепа и от другите политически сили, които са критикували работата на председателя на парламента.

„Ако всички партии, които са поискали оставката на Желязков, гласуват за тази оставка – той няма да бъде председател на Народното събрание”, обяви вчера Асен Василев.

ПП-ДБ, БСП и „Възраждане” имат общо 120 гласа. Все още не се знае как ще гласува „Има такъв народ“ (ИТН).

Снимка: БГНЕС

През юни 2022 г. с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възражданебеше приета оставката на Никола Минчев от ПП като председател на Народното събрание. Няколко дни по-късно с гласовете на същите партии беше свален кабинетът „Петков“ с гласуване на вот на недоверие.