На 10 декември миналата година 7 души загинаха, 29 бяха ранени, а 50 сгради бяха разрушени, след като влакова композиция на частната компания, натоварена с взривоопасни вещества, излезе от релсите и избухна в село Хитрино.

Основна версия за трагедията е превишената скорост, а жертвите и близките съдят превозвача в колективен иск за 5,2 млн. лв.

Точно седем месеца след влаковата катастрофа на гара Хитрино стана ясно, че компанията „Булмаркет рейл карго” не разполага със средства да обезщети близките на загиналите и ранените.

Това заявиха пред bTV адвокатите на близките на жертвите и пострадалите.

„Беше ни допуснато предварително обезпечение. Когато преведохме в изпълнение обезпечителната заповед, се оказа, че сметките на ответника са празни. Неофициално служител на банка, която няма да назовавам, е отговорил по телефона, че са били налице достатъчно наличности да покрият запорното съобщение и в последствие от банката са отговорили, че е допусната грешка”, казва адвокатът на пострадалите в Хитрино Николай Димитров.

„Твърдението на такова обстоятелство не вярно и то лесно се опровергава от един документ, наречен финансов отчет. В него се вижда, че всички приходи за 2016 година са 26 млн. лв., а печалбата преди данъци е 2,5 млн. лв.”, твърди Николай Киряков, адвокат на „Булмаркет рейл карго”.

Ще бъдат ли обезщетени пострадалите от Хитрино – Стоян Георгиев с всички детайли по темата – утре в предаването „Тази сутрин”!