Следва история за щастлива развръзка и подадена ръка в един заплетен случай. Трима шофьори от бургаската болница три пъти седмично водят на хемодиализа жена, която е не само неподвижна, но и карантинирана след прекаран COVID-19.

Юлияна е на 42 години. През ден трябва да е на хемодиализа. Има и други заболявания, микроинсулти и е с личен асистент и 100% ТЕЛК.

През септември преболедува и Ковид, а карантината у дома я вкарва в омагьосан кръг. Близките ѝ нямат кола, не може да ползва и общия транспорт за хемодиализни заради вируса.

Линейките на Спешната помощ се оказва, че нямат рампи за трудноподвижни хора, затова Юлияна не може да разчита на тях.

„Това нещо ние не можехме да го допуснем, защото COVID-19 като инфекция протича много тежко при диализно болните“, коментира д-р Лорис Мануелян, който завежда отделението по Нефрология УМБАЛ-Бургас.

Медиците и шофьорите вземат присърце случая и правят извънредни курсове за Юлияна. „Трябваше да ги возим отделно от другите пациенти и да си сложим предпазните костюми. Не се замислихме много, не можем да ги оставим и без диализа“, казва Стоян Гальов.

Сестрата на Юлияна пише благодарности за шофьорите до всички институции в града. „Ами, искам да им пожелая да са живи и здрави и да бъде оценена също тяхната помощ“, казва Стефка Мархолева.