Десетки щъркели попаднаха в капана на лошото време в Шуменско и Силистренско. В село Зарица група мъже спасиха пет птици от измръзване.

Къщата, в която са настанени, вече е известна като Импровизирания спасителен център за щъркели. Те са в стая с отопление, осигурена им е храна и вода и са спокойни.

Намерихме ги през нощта, когато заваля леденият дъжд. Бяха заледени изцяло, не можеха да се движат, разказа Азис Сафет – един от спасителите.

Снимка: bTV

Той призна, че за пръв път вижда такова нещо. Свалили килограми лед от птиците.

Те бяха напълно изтощени, хранихме ги на ръце. Но сега вече са добре, почти свикнаха с хората, разказа Недафед Керем – друг от мъжете, които се грижат за тях.

Снимка: bTV

Двамата обясниха, че прибрали птиците от човещина. Ще ги пуснат, когато се оправи времето, защото сега отново вали сняг.

Междувременно в селото е дошло и друго ято, но птиците са добре.

В последното денонощие се получиха десетки сигнали за хора, помогнали на изтощени и измръзнали щъркели.

Според експертите, когато щъркелите са на крака и само с частично заледени крила, трябва да се оставят в природата. Мерки са нужни, само ако са обездвижени. Храната, която трябва да получат, е риба или сурово месо във вода, не зърнени култури. Спасените птици трябва да бъдат пуснати на свобода, след като се стоплят и започнат да се хранят самостоятелно.

Щъркелите са защитен вид, затова, ако видите птица в беда, най-добре е да се обадите на съответната регионалната инспекция по околната среда и водите, за да получат специализирани грижи.

Вижте повече във видеото: