Официална покана към автомобилния гигант „Фолксваген” да открит завод у нас изпрати българският президент Румен Радев по немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който пристигна на посещение у нас.

Освен София за такава огромна инвестиция се борят  правителствата и на Сърбия и Румъния.

„Считам, че успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчни основания да вярваме, че България може, че България е готова и заслужава стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство. Аз уверих президента Щайнмайер, че всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставят най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция”, подчерта държавният глава след разговора си с госта.

Щайнмайер обаче посочи, че не може да даде конкретен отговор на въпроса дали „Фолксваген” ще избере нашата страна. Той отбеляза и че големите кръгли маси с участието на икономически делегации не са мястото, където се вземат подобни стратегически решения.

Снимка: Ладислав Цветков

Двамата президенти подчертаха, че София може да разчита на подкрепа от Берлин за реформите, икономическото сътрудничество и за политиката по линия на Западните Балкани.

„Говори се за България като за страна от периферията на ЕС, бих искал да обърна нещата – България е, и вие го показахте по време на европредседателството, един стабилизиращ фактор, една страна с много важни съседи. Заради съседството ви с Турция, със Западните Балкани, вие сте по-близо до световните проблеми”, категоричен беше Щайнмайер.

Той коментира и темата „брекзит”, като отбеляза, че все още няма никаква яснота какво ще решат на Острова, но всичките трудности около излизането на Великобритания от ЕС според него ще са урок за тези, които смятат, че с един референдум може да се напусне общността. На свой ред, Радев подчерта, че трябва да се направят мащабни реформи в ЕС, за да няма нови кандидати за напускане.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът, който по-рано днес потвърди през своята администрация, че не е поканил на КСНС шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев сега посочи, че е „редно” докато тече проверка като тази за имотите даденият държавен служител да е „встрани”.

„Да, имаме проблем, това е проблем на доверието в държавността. Как реагират партиите – те казват, че с оставките проблемът е приключил. Може да е приключил за партиите, но не е приключил за държавата”, категоричен беше Радев, който призова да се създаде среда на нетърпимост спрямо корупцията – а не просто да се предлагат нови и нови мерки срещу уличените.