Масово ваксинаране у нас - от края на февруари, обявиха от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Страната ни очаква над 16,5 милиона дози до края на годината, ако обаче всички фармацевтични компании получат одобрение. 

Мерките срещу вируса у нас дават резултат, а броят на заболелите продължава да намалява. Това отчетоха здравните власти и щаба днес.

Най-ясно това се вижда на картата по области. В червената зона има 3 области - Враца, Кюстендил и Плевен. Там броя на болните е най-висок.

В оранжев цвят попадат повечето области в страната. За пръв път от пика на втората вълна у нас имаме и 6 области в жълто.

Най-малко болни има в Търговище - 38 на 100 хиляди души.

За денонощие делът на новозаразените е само 4,5% от извършените тестове, а излекуваните са повече от заболелите. 

Освен подобряващата се обстановка - здравните власти съобщиха, че имат готовност да започнат масовото ваксиниране през февруари.

Марио Шалафов е сред първите записани за ваксина срещу COVID-19. Решението взима още щом разбира, че срещу заразата има ефективен препарат.

„Консумацията на всички медикаменти е риск. Аз по-скоро преценявам, че по този начин ще мога да върна спокойствието на живота си“, споделя Марио.  

Самият той вече е изкарал вируса, макар и леко. Надява се, че до лятото ще се имунизира.

В списъка на личния му лекар д-р Даскалова само за седмица вече са записани 70-80 желаещи ваксина.

„С вноса на пъервите ваксини се увеличи честотата, с която те ни звънят, за да питат кой в коя фаза ще бъде имунизиран“, казва д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Изчислява, че дневно може да имунизира между 20 и 50 души. Още не знае обаче кои ваксини първи ще достигнат до джипитата.

„Със сигурност ваксината на „Пфайзер“ няма как да бъде съхранявана при нас. „Модрна“ и може би „АстраЗенека“ са по-подходящи в нашите кабинети и ние да проведем имунизацията с тях“, обясни специалистът.
 
Експертите от ваксинцаионния щаб съветват - желаещите да информират лекарите си за това.

„Така наречената масова ваксинация е предизвикателство, но напълно осъществимо“, казва д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на Националния ваксинационен щаб.

През фeвруари и март очакваме общо над 800 хиляди дози ваксини. Въпреки забавянето, за което някои компании съобщават - няма индикации имунизирането у нас да се забави.

„Работехме със сценарий с първа дотавка през март. Независимо от количествата - не очакваме това да се отрази на ваксинационния план“, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Съвсем ралистично е от края на месец февруари, дори след средата да започнем с четвърта фаза“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.   

И още - здравните власти у нас отчитат, че мерките дават резултат. 

„Средната заболяемост е 125 на 100 хиляди, но тъй като осредняваме - е по-висока. От началото на седмицата е под 100“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„За нас е много важно да проследим тази 14-дневна заболяемост - чудесно. Ако има - мерките започват от последното отворено“, обясни Ангелов.

В момента по заболеваемост страната ни е 27-ма в Европа и шеста на Балканите.