„Те патрулират като самопровъзгласили се пазители на реда и се борят срещу бежанските лагери. Те помагат на полицията и армията в опазването на границите. Те арестуват бежанци – както се случи тези дни в България – „ловци на мигранти” задържаха в близост до турската граница трима афганистанци, вързани с кабелни връзки (т. нар. "свински опашки"), очевидно са ги обрали”.

Така германското издание „Шпигел” представя гражданските арести на имигранти у нас и в други държави от Източна Европа.

Авторът Кено Ферзек образно разказва историята, която гледахме във видеото на задържането със „свински опашки”: „Те викат на повалените на земята мъже на развален английски „Go back! Turkey! No Bulgaria!". Ферзек споменава, че българите, арестували бежанци, сами са се похвалили с акцията, като са качили видео в „Ютюб” със заглавие: „Граждански арест на мигранти”.

От Балтийско море до България – навсякъде има такива десни екстремистки частни милиции, пише още авторът и споменава, че преди години тези групи са били специализирани в борбата с „циганската престъпност”. Сега обаче са открили ново поле за изява, което в по-голяма степен се доближава до техния идеал, а именно отбраната срещу мигранти.

„Шпигел” разказва и историята на 29-годишния Динко от Ямбол. „Той лови бежанци на българо-турската граница с АТВ. Някои медии го представят като „супер герой”, който „с голи ръце лови мигранти”, пише германското издание.

Снимка: bTV

Авторът напомня, че първоначално българските власти са представили „частните шерифи”, много от които с криминално минало, като примерни граждани.

„Министър-председателят Бойко Борисов, който е бивш карате инструктор и бодигард, благодари на "ловците на имигранти" лично: "Всяка подкрепа за полицията, граничната охрана и държавата е добре дошла." Когато обаче Българският хелзински комитет подаде жалба срещу Борисов и срещу някои от гражданските патрули, премиерът каза, че не е бил правилно разбран, а междувременно няколко „ловци на мигранти” бяха арестувани”, разказва авторът.

В материала се посочва, че подобни неща се случват и в Естония, Словакия, Румъния и Унгария.