Разследване на германското списание „Шпигел“ посочва, че българският премиер и предишният главен прокурор са нарушили международни конвенции. 

В статията се твърди, че Бойко Борисов е помогнал на Турция в преследването на опоненти на президента Ердоган след опита за преврат в страната през 2016 г.

Снимка: БГНЕС

С помощта на тогавашния главен прокурор Сотир Цацров, България е екстрадирала редица лица, по искане на Анкара, в разрез с европейските практики.

Снимка: btvnovinite.bg

„Шпигел“ твърди, че се е сдобил със секретна кореспонденция на турското посолство в София, според която премиерът Борисов, бившият български генерален прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция.

В замяна България беше заобиколена от бежанския поток от Турция към Западна Европа, пише изданието.

„Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България. Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално мъжко приятелство", казват авторите на статията Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

В своя позиция, Сотир Цацаров опровергава твърденията, че българската прокуратура е нарушила международни спогодби и уточнява, че при една от процедурите става въпрос за лице, влязло с невалидни документи и върнато на Турция от МВР по Закона за чужденците в Република България.