Шоково поскъпват от днес на парното и топлата вода. С повече от планираното се вдига и цената на тока.

От днес абонатите на топлофикационните дружества ще плащат между 4 и 23 процента повече.  Според предишните разчети максималното поскъпване беше 14 на сто.

Най-сериозен е скокът във Велико Търново. Топлоенергията там поскъпва с 23 на сто, при предварително планирани 10 пункта по-малко. Бургазлии ще плащат с 21 процента повече. За София поскъпването е 20 на сто, а за Варна 17. Сметките на пловдивчани ще скочат с 13 процента. Най-малко ще е вдигането на цената в Сливен - 4 на сто.

При тока, за абонатите на ЧЕЗ сметките през следващата една година ще са над 5 и половина процента по-високи. При ЕВН поскъпването е 3,7 процента, а при „Енерго – про“ – 3,5 на сто.

От Комисията за енергийно регулиране обясняват поскъпването с по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии.

КЕВР подготвяха неприятната изненада още от миналата седмица, когато съобщиха, че скокът на цената на природният газ и цените на вредните емисии ще ги накара да вземат решения за сериозно увеличение.

От Асоциацията на топлофикационните дружества не виждат нищо нелогично в цените. "Всеки месец цената на газа се увеличава цената на емисиите - също. Затова не виждам нищо нелогично. Ценообразуването е проста математика - там не може да се избяга от обективните числа", заяви Кремен Георгиев от организацията.

Срещу поскъпването и на парното и на тока се обяви омбудсманът на републиката Диана Ковачева. Тя поиска промяна в правилата по които се смятат новите цени, така че те да могат да се променят на по-кратки периоди, а не веднъж годишно.

"КЕВР не успява да се справи добре с прогнозата, защото през изминалия отоплителен сезон по данни на самата група на КЕВР потребителите на топлинна енергия са надплатили 29 милиона. Това е прогнозна цена с която КЕВР се презастрахова. Само, че това презастраховане е за сметка на потребителите", коментира още тя.

А новите цени бяха посрещнати с протестно изсипване на лед пред комисията.