Как да се подготвим, преди да тръгнем на път през зимата и как да реагираме в непредвидени ситуации – ако например ни се наложи да чакаме дълго време в автомобила си?

Тази нощ стотици шофьори, тръгнали на път за Бургас, бяха хванати в снежен капан. И магистрала „Тракия”, и Подбалканският път в участъка след Петолъчката бяха затворени.

При усложнена зимна обстановка е добре да се спазват следните правила:

– Преди да се тръгне на път с автомобил, шофьорът трябва да е уверен, че той е изправен. В резервоара трябва да има достатъчно гориво – дори повече от необходимото за маршрута ви, тъй като не е ясно дали няма да се наложат обходи или дълги престои.

В багажника трябва да има въже за теглене, добре е да има и лопата и брадвичка. На дълъг път старите шофьори биха взели и торбичка с пясък, който може да се окаже много полезен, ако колата ви затъне в снега.

– Автомобилът трябва да е оборудван с подходящи гуми – т.е. да не са прекалено стари, да са с достатъчна дълбочина на протектора (след последните изменения на Закона за движението по пътищата това означава не по-малко от 4 мм през зимата). Добре е гумите да са зимни, макар изрично изискване в закона за това да няма. Ако се очаква преход през дълбок сняг, предвидливият шофьор би взел и вериги. Те обаче са забранени за употреба, ако на платното няма сняг (а и комфортът на возене и спирачният път би бил кошмарен при подобна употреба).

Снимка: iStock

– Задължително е автомобилът да е с изправни светлини.

– Шофирането трябва да става с повишено внимание – особено когато се минава покрай сгради, стълбове или дървета (вкл. и заради опасност от евентуално подхлъзване на автомобила или заради опасност от падащи предмети).

– Ако силна буря ви изненада на пътя, е добре да се спре в най-близкото населено място и да се изчака преминаването ѝ там, вместо да се продължи напред. Може да се окаже, че шофьорите са попаднали в снежен капан и няма път нито напред, нито назад – както сега в някои части по пътя към Бургас.

– Ако се наложи да се остане в купето на автомобила продължително време от МВР съветват двигателят на спряната кола да не се използва постоянно за отопление, а това да става при крайна необходимост и само за кратко време, като в купето се осигури достъп на чист въздух. Целта на тази мярка е да се изключи възможността в купето на спрелия автомобил да не проникнат отработили газове от изпускателната уредба. Те са силно токсични и могат да доведат до смърт.

– При всички положения е важно да имате заредени телефони или поне мобилни зарядни и кабели, така че да заредите телефона си в автомобила.

Снимка: iStock

– Добре е също така за всеки случай да носите вода и суха храна, ако попаднете в ситуацията подобна на тази, в която изпаднаха мнозина в Бургаско.

Ако пътувате с малки деца, се погрижете да вземете храна за тях, както и достатъчно дрехи и принадлежности – шишета, биберони, памперси.

Ако се налага да се придвижите пеша, добре е да не сте сами. От само себе си се разбира, че трябва да сте добре облечени. Съветът да се носи малко храна и термос с топла напитка също е уместен.

– Ако части от тялото ви са измръзнали, те леко трябва да се масажират, но не и да се разтриват със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.